Weergevoelig? Zo ga je ermee om!

Weergevoelig

In Nederland hebben we het geluk dat we echt vier verschillende seizoenen meemaken. In de winter kunnen we met een beetje geluk schaatsen en sneeuwpoppen maken, en in de zomer liggen we heerlijk te bakken op het strand. Maar wat nu als je heel gevoelig bent voor weersverandering en dit zelfs een slechte invloed heeft op je algehele gemoedstoestand?

Ben jij gevoelig voor weersveranderingen?

Wanneer je snel chagrijnig bent als het voor de zoveelste keer weer de hele dag regent, ben je gelukkig niet de enige. Onderzoek wijst uit dat het humeur van ongeveer 50% van de mensen wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Chagrijnigheid is maar een van de vele symptomen van weergevoeligheid. Concentratiestoornissen, vermoeidheidsklachten, slaaploosheid, nervositeit, stress, maar ook depressie komen voor bij mensen die weergevoelig zijn.

Zonnetje in huis

In eerste instantie zou je denken dat meer mensen last hebben van weergevoeligheid in de winter dan in de zomer, maar het tegenovergestelde is waar. Uit onderzoek is gebleken dat vooral veel jongeren aangeven niet blij te worden wanneer de zon schijnt en het warm is.

Geladen deeltjes de boosdoener

Afgelopen eeuw zijn er diverse onderzoekers geweest die een potentieel verband waarnamen tussen luchtelektriciteit en de biologische gevolgen hiervan. Luchtionen, geladen deeltjes die door de lucht zweven, hebben namelijk mogelijk een effect op lichamelijke- en psychische gezondheid.

Vitamine D

Weergevoeligheid zit dus niet tussen je oren. Hoe ga je hier echter mee om? Voel je je somber in de winter? Dan kan dit komen door het tekort aan vitamine D. Probeer genoeg vitamines binnen te krijgen en eventueel aan te vullen met supplementen.

Last van duizeligheid, en lusteloosheid in de zomer? Dit kan komen omdat hoge temperaturen vaak zorgen voor symptomen zoals lage bloeddruk. Zorg dan dat je genoeg zout binnenkrijgt, en voldoende water drinkt.

Heb je last van een winterdepressie? Zet je verwarming dan lekker aan en kruip onder de wol. Snel oververhit? Zoek dan in de zomer verkoeling in een ruimte met airconditioning.

 

Bron: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/hoe-weergevoelig-bent-u/