Wat is een alternatief voor verwarmen?

Alternatief: warmtepomp

In Nederland hangen ongeveer 7 miljoen cv-ketels, waarvan er ieder jaar ongeveer 400.000 vervangen moet worden. Deze cv-ketels draaien op gas, en dat terwijl het gas langzaam op raakt en in het klimaatakkoord staat dat we in 2050 geen aardgas meer mogen gebruiken. Dus wat is nu een alternatief om onze woningen te verwarmen?

Het alternatief: een warmtepomp

In nieuwbouw en renovatie wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor de warmtepomp. Die levert op een milieuvriendelijke manier verwarming en warm water. De warmtepomp haalt met behulp van een warmtewisselaar warmte uit de buitenlucht of uit het grondwater. Een warmtepomp verbruikt nagenoeg geen fossiele brandstof en is dus minder slecht voor het milieu. Daarnaast ontvangt u een ISDE subsidie wanneer u voor een warmtepomp kiest.

Is een warmtepomp de juiste oplossing?

Toch is een warmtepomp niet een makkelijk oplossing. Bij particulieren in bestaande huizen blijkt het een stuk moeilijker om de cv-ketel te vervangen. Ruim 90% van de Nederlandse huishoudens gebruikt op dit moment aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. De drempel om voor een alternatief te kiezen is hoog, want er gaan flinke kosten mee gepaard. Zo is de aanschaf van een warmtepomp ongeveer tien keer zo duur als die van een gasgestookte ketel. Dan moet een woningeigenaar wel heel graag willen. Elektrisch verwarmen kan ook, maar is omgerekend op jaarbasis zo’n drie keer duurder.

Wat dan precies het juiste alternatief is? Dat is nog een lastige vraag. In elk geval is het zo dat de traditionele verwarmingsketel van vandaag stukken zuiniger en efficiënter is dan die van zo’n 15 jaar geleden. We gaan erop vooruit!

Bespaar op uw energiekosten

Heeft u toch nog een cv-ketel, maar wilt u wel besparen op de energiekosten? Wij geven zes tips hoe u kunt besparen op het verwarmen van uw woning.

Warmte op elke werkplek met Airborn

Airborn ontwerpt, installeert en onderhoudt verwarmingsinstallaties voor bestaande woningen, bedrijven en nieuwbouw. Ook voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel of voor een vernieuwde verwarmingsinstallatie helpt Airborn u aan een aangename temperatuur.

Bron bericht: https://www.installatieprofs.nl/nieuws/duurzame-energie/zonne-en-alternatieve-energie/cv-ketel-vervangen-wat-zijn-de-alternatieven-voor-verwarmen