Waarom is ventilatie belangrijk?

Waarom is ventilatie belangrijk

Goed ventileren is nodig voor een goede gezondheid. Vroeger waren huizen niet goed geïsoleerd en door kieren en gaten kon frisse, vaak koude, lucht naar binnen. Tegenwoordig zijn woningen zo goed geïsoleerd, dat extra aandacht voor goed ventileren belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, voor zowel bedrijven als woningen.

Ongezonde lucht

Door te weinig ventilatie ontstaat een ongezonde luchtkwaliteit. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Of herkent u vochtplekken in muren en plafonds in uw kantine of bedrijfsruimte? Vervuilde lucht kan zorgen voor hoofdpijn, allergieën, astmatische klachten en irritatie van slijmvliezen.

Van isolatie naar ventilatie

Een goede isolatie is belangrijk, maar het belang van goed ventileren wordt vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist dát essentieel is voor een gezond leefklimaat. Zonder ventilatie ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolzuurgas. Mensen ademen immers zuurstof in en koolzuurgas (CO2) uit. Ventilatie zorgt ervoor dat steeds nieuwe, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd, terwijl de koolzuurrijke en verontreinigde binnenlucht wordt afgevoerd.

Effectief mechanisch ventileren

Door het open zetten van ramen, deuren en ventilatieroosters kan een woning of ruimte tijdelijk van frisse lucht worden gezien. Deze natuurlijke ventilatie is een tijdelijke oplossing, want in de winter wordt dit vaak nauwelijks uitgevoerd. Daarom is mechanische ventilatie belangrijk.

Het leven in woningen, kantoren, winkels comfortabeler maken met een goed ventilatiesysteem is wat Airborn voor u kan betekenen. Met gebalanceerde ventilatie wordt 24 uur per dag precies de juiste hoeveelheid lucht in ververst. Ook voor jaarlijks onderhoud van uw ventilatiesysteem helpen wij u graag.

Energiezuinig ventileren

Ventileren kost energie. Door warmteterugwinning (WTW) kan dit energieverbruik drastisch worden beperkt. Bij veel bedrijven wordt dit inmiddels toegepast. Door het overdragen van warmte aan de verse, binnenkomende buitenlucht wordt met een minimum aan energie een goede ventilatie gegarandeerd.

Wilt u meer weten over ventilatie in uw bedrijf, woning of winkel? Vraag meer informatie aan!