Ozon & klimaat: herstel door een verenigde wereld

ozon

Het thema van de Ozone Day is ‘Ozon en klimaat: herstel door een verenigde wereld’ als erkenning van van de inspanningen tijdens de laatste drie decennia om de atmosfeer te beschermen. Milieu-vriendelijkere klimaatinstallaties helpen hierbij!

Protocol-partijen moeten overeenkomst sluiten over HFK-productie

Van de partijen bij het Protocol van Montreal wordt verwacht dat zij bij de internationale besprekingen op 8 – 14 oktober een akkoord bereiken over het afbouwen van het gebruik en de HFK-productie. Volgens het Milieuprogramma van de VN kan het verminderen van HFK’s 0,5 °C van de opwarming van de aarde vermijden tegen het einde van de eeuw. Dit zou een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatverplichtingen van Parijs (december 2015) te voldoen.

Protocol is in staat om schadelijke gassen uit te faseren

Het Protocol van Montreal “is een van de grootste succesverhalen van milieu-onderhandelingen, of welke onderhandelingen dan ook, ooit”, zei VN-Milieu Chief Erik Solheim. “Elke regering over de hele planeet heeft het protocol geaccepteerd en wij zijn in staat geweest de bewuste schadelijke gassen uit te faseren.” Solheim vervolgde: “We zijn in Kigwali erg dicht bij een HFK phase-down-deal”.

Ozonlaag boven Antartica herstelt

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben onlangs geconstateerd dat de ozonlaag boven Antarctica zich begint te herstellen. Dit komt onder meer doordat de CFK-gassen zijn uitgebannen door de ondertekenaars van het Protocol van Montreal.

Goed nieuws dus voor de nieuwe generatie airconditioning en klimaatinstallaties!

bron: http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/advies-koeltechniek/ozone-day-2016-optimismistisch-voor-hfk-phase-downdeal-66561