Nieuwe radiator kopen? Hier moet je op letten!

Airborn, airconditioning, verwarming, Laag, Radiator, kantoor

Is jouw huidige radiator aan vervanging toe? Of heb je een nieuw(bouw) huis gekocht en mag je een nieuw exemplaar uitzoeken? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het kopen van een radiator, zoals het bouwjaar van je huis en het verwarmingsvermogen van de radiator.

Radiator verwarmingsvermogen

Naast het feit dat je een leuk uitziende of juist onopvallende radiator wilt, is het wel zo handig wanneer deze je huis op de juiste manier verwarmt. Als eerste moet je dus het verwarmingsvermogen weten van een radiator.

Wat betekent dit? Stel je voor: je hebt twee ruimtes en in ruimte A hangt de thermostaat. Heeft de radiator in ruimte B een te hoog verwarmingsvermogen voor zijn omgeving? Dan zal wanneer de temperatuur in ruimte A fijn is, het veel te warm zijn in ruimte B. Het vermogen van een radiator moet dus worden aangepast op de ruimte waarin deze hangt.

Soort ruimte

Stem de radiator ook af op de ruimte waar deze geplaatst wordt. In de badkamer wil je dat het warmer is dan in de berging of de gang. Het verwarmingsvermogen van een radiator in de badkamer mag dus hoger zijn, dan die in de berging.

Isolatiegraad

Nieuwbouwhuizen zijn doorgaans zeer goed geïsoleerd. Wanneer je een huis van voor 1970 bezit, weet je dat deze bijna niet geïsoleerd is. Een verwarming moet dan dus veel meer warmte afgeven, aangezien je een hoop warmte verliest.

De locatie van je woning is ook zeer belangrijk. Een radiator in een hoekhuis moet over het algemeen ook meer warmte afgeven. Wanneer je tussen huizen in woont, of onderburen hebt, is er weer minder warmte nodig.

Wat kies je?

Er zijn diverse soorten radiatoren waar je tegenwoordig uit kunt kiezen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat deze minstens 10 centimeter boven de grond hangt. Hoger mag altijd, lager niet.

Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van een radiator, Cv-ketel, of volledige verwarmingsinstallatie? Onze specialisten staan altijd klaar om u te helpen!