Koeling Datacenters

Airborn, Installatietechniek, data

Het klimaat op kantoor, in huis, in winkelcentra en sportscholen regelen is al ingewikkeld genoeg. Airborn heeft hier gelukkig veel ervaring mee. Maar hoe koel je een omgeving waar zo veel warmte vrijkomt, dat het bijna een onmogelijke opgave is?

Datacenters

Datacenters zijn de laatste jaren sterk gegroeid. De constante vraag naar informatie, computeren in de Cloud en social media zorgt er voor dat datacenters als paddenstoelen uit de grond springen. Maar deze centra produceren enorme veel warmte. He gaan we hier mee om?

Innovaties

Vaak is het gevolg van bepaalde problemen, dat er razendsnel nieuwe innovaties ontwikkeld worden, om deze problemen op te lossen. Zo ook hier! Datacentra die op de bodem van de oceaan staan, of duurzame energie opgewekt uit deze vrijgekomen warmte zijn maar enkele voorbeelden. De meeste centra worden nu nog gekoeld met traditionele compressiekoeling, maar dit is niet de meest energiezuinige oplossing. Deze vorm is geschikt voor thuis en kantoor, maar niet voor de kracht die nodig is om servers koel te houden.

Natuur als koeler

Het datacenter van Google staat in Finland, waar het wordt gekoeld door water uit de koude zee. Door een warmtewisselaar wordt de warmte uit de centra gehaald. Microsoft dompelt een heel centrum onderwater en experimenteert nu ook met energie van de getijden, waardoor dit centrum helemaal zelfvoorzienend zou kunnen zijn. In Japan experimenteert men met sneeuw als koeling. In de regio van Hokkaido valt enorm veel sneeuw.

Toekomst

Al deze innovaties zouden ook voor veranderingen in onze sector kunnen zorgen. Wie weet koelen we binnenkort wel gebouwen en kantoren met opgevangen regenwater?