Klimaatsysteem check-up voor de zomer

airconditioning, airborn, lucht, klimaat

De zomer komt er weer aan en daar kunt u maar beter op voorbereid zijn. Zeker met dit wisselvallige weer wat april kent (de bekende spreuk ‘april doet wat hij wil’ is niet voor niets uitgevonden) is het belangrijk dat uw klimaatsystemen optimaal werken. Er wordt door de verschillen meer van uw machines gevraagd. En natuurlijk is het fijn als de airconditioning werkt, mocht het deze zomer lekker warm worden.

Meten is weten, ook in het geval van airconditioning

Zorg dus voor een tijdige check up. Het is natuurlijk logisch dat er regelmatig een monteur langskomt voor een onderhoudsbeurt, maar het is zeker ook slim om deze voor de zomer te plannen. Dit kan panne tijdens een hittegolf met ontevreden klanten en of medewerkers, maar ook onnodige kosten, voorkomen.

Zelf is er voor u ook al wat doen. Het proactief onderhouden en controleren van uw klimaatsystemen voorkomt problemen. Het is tijd om de jaarlijkse voor de zomer controle te doen. Hoe gaat u te werk? Airborn zette een aantal punten op een rijtje:

Waar moet u op letten?

  • Begin met uw systeem op ‘uit’ en een temperatuur instelling op ‘hoog’.
  • Kijk of de thermostaat, klimaatsysteem of airconditioning nog up to date is. Ouderwetse modellen zijn vaak inefficiënt en nodeloos duur. Ook geven oude systemen eerder problemen. Misschien tijd voor vervanging?
  • Zijn alle luchtwegen goed zichtbaar en niet geblokkeerd? Zorg er voor dat voor de zomer de roosters even worden schoongemaakt en er niets voor de uitgang staat. Nu u toch bezig bent, kunt u ook meteen de filters vervangen!
  • Zijn alle koelleidingen nog goed? Zijn er nergens lekkers te vinden, of ziet iets er versleten uit? Noteer dit en zorg voor tijdige vervanging. Zit alles nog goed vast? Controleer dit even.

Zet nu de temperatuur weer op de gewenste stand en zet de machine aan. Nu is het een kwestie van goed luisteren; hoort u onregelmatigheden of lawaai zet de unit dan uit. Controleer ook of de lucht die wordt uitgeblazen warm is. Laat het systeem voor ongeveer een kwartiertje aan staan, als het goed is merkt u nu verschil in temperatuur. Alles is startklaar!

Niet helemaal zeker of alles optimaal en efficiënt werkt? Neem contact met ons op, Airborn komt graag bij u langs!

Veel zomer plezier!