Klimaatbeheersing in de ruimte

klimaatbeheersing spacestation

Lastig hè? In deze koude periode is het altijd wennen om over te gaan van de kou buiten, naar de warmte binnen. Hier op aarde is het al lastig genoeg om de leefomgeving optimaal te benutten zodat de ruimte perfect verwarmd of gekoeld is, dus hoe werkt dat in de ruimte, waar alle normale natuurkundige regels niet van toepassing zijn? Als je de Zuidpool ontwijkt en niet in een vulkaan valt, is de aarde over het algemeen precies goed voor ons. En natuurlijk om optimale omstandigheden te creeren, gebruik je klimaatbeheersing om het ideale woon- of werkklimaat te bepalen.

Klimaatbeheersing van NASA en het ISS

Het klimaatsysteem op het ISS bijvoorbeeld is van levensbelang. Het is een ingewikkeld systeem dat niet alleen zorgt voor temperatuur en luchtvochtigheid, zoals de klimaatsystemen van Airborn, maar vooral dat er überhaupt leven kan zijn in de ruimte. Zonder klimaatbeheersing kan de temperatuur van dit ruimtestation aan de zonkant oplopen tot 121°C en aan de schaduwzijde daalt het kwik tot -157°C. Dat is nogal een verschil! Het belangrijkste op dit station is dan ook de isolatie, om de temperatuur binnenin gelijkmatig te houden in deze extreme omstandigheden.

Geen lucht, geen zwaartekracht, geen warmte?

Hier op aarde beheersen we de temperatuur door conductie (botsing tussen luchtmoleculen) en convectie (verplaatsing van grote hoeveelheden lucht) maar, in de ruimte is geen lucht en zwaartekracht waardoor dit niet mogelijk is. In de ruimte wordt warmte verkregen door straling. Objecten warmen op door de straling van de zon en koelen af door infraroodstraling uit te stoten. Daarom is de isolatie hier dan ook reflectief. De straling van de zon warmt alles op, en de  spiegelende isolatie zorgt dat de kou niet binnen komt en de warmte wordt gereflecteerd.

Te warm

Stel je een heel goed geïsoleerd huis voor. Alle energie opgewekt door objecten in dit huis wordt omgezet in warmte, en deze warmte blijft binnen, door de isolatie. Op het ISS is dit ook het geval. De energie van alle apparatuur zorgt voor een enorme hitte. Deze hitte moet op een bepaalde manier omgezet worden, en dit wordt gedaan door de warmte te koelen met water en ammonia in de radiotoren, of door de overtollige warmte in de ruimte in te laten ontsnappen.

Klimaatbeheersing

Maar ook op aarde is klimaatbeheersing iets wat door professionals gedaan moet worden. Neem daarom contact op met ons voor meer informatie over onze systemen en oplossingen voor woon- en werkomgeving. Helaas werken wij alleen in Nederland en (nog) niet in de ruimte.