Is airconditioning slecht voor de gezondheid?

Airborn, water, refresh

In deze warme dagen kan het soms heerlijk zijn om binnen te komen op kantoor, thuis of in een winkel waar de airconditioning aan staat. Even direct voor de airco-unit staan om af te koelen kan heerlijk aanvoelen. Maar is dat wel goed voor je?

Schone lucht

Op zich is het zelfs goed voor je. Zeker in deze hooikoortsperiode geeft gefilterde lucht verlichting aan hooikoortspatiënten. De symptomen worden meer draagbaar door deze filtering. En dat merkt u zeker aan de kwaliteit van de lucht, ook als u geen last heeft van allergieën. De vervuiling van buiten komt ook niet binnen. Mar vergeet niet het filter af en toe schoon te maken…! Ook de vochtigheid in de lucht wordt door airconditioning naar beneden gehaald wat weer goed is tegen schimmels. Mensen met astma profiteren hier ook van.

Temperatuurverschil

Maar het verschil in temperatuur, als u van warm naar koud gaat, heeft dat nog een impact op uw gezondheid eigenlijk? Veel gebouwen, sportscholen en kantoren hebben de airco erg hoog (lees extra koud) staan om te compenseren voor alle mensen die in en uit lopen. Soms kan dit onprettig zijn, zeker als je net van buiten komt, waar het heerlijk warm is. Het temperatuurverschil kan soms wel 10 graden zijn. Ondanks dat het vervelend is om een trui mee te nemen naar werk, is het in principe niet slecht voor je.

Uitzonderingen

Ondanks dat het niet per se slecht is, kan het voor mensen met gevoelige sinussen irritaties veroorzaken wat een loopneus tot gevolg heeft. Maar dat is niet zo erg in als je kijkt welke voordelen het allemaal heeft.

Kortom, airconditioning kan juist beschermen tegen luchtvervuiling, hoge luchtvochtigheid en dus veel allergieën en andere gezondheidsproblemen. Dus zet de airco maar alvast aan!