Ideale temperatuur op kantoor

De ideale temperatuur op kantoor

Er bestaan veel meningsverschillen over de ideale temperatuur om te werken. De ideale kamertemperatuur in leefomstandigheden ligt rond de 21 graden, maar geldt dit ook voor de werkplek?

Hoe kouder, hoe productiever?

Er zijn mensen die denken dat werknemers harder werken wanneer de kantoorruimte koud is. Op het hoofdkantoor van Facebook in Californië is het zelfs maar 15 graden Celsius. Waarom Mark Zuckerberg de thermostaat zo laag heeft staan weten we niet. We weten in ieder geval wel dat de productiviteit van werknemers niet hoger wordt wanneer de verwarming lager wordt gedraaid.

Is er wel een ideale temperatuur?

Volgens Boris Kingma, onderzoeker bij de afdeling Training & Performance Innovations van TNO is die er niet één perfecte temperatuur om in te werken: ”Je moet onderscheid maken tussen comfort en gezondheid.”

Kingsma legt uit dat wat fijn aanvoelt niet altijd goed is voor de gezondheid: “In gebouwen met airconditioning is er een internationale standaard die volgens een uitgebreide formule berekent bij welke temperatuur de meeste mensen het prettig vinden. Er is geen temperatuur die iedereen tevredenstelt.”

Temperatuur die meeloopt met buitentemperatuur

“Veranderingen in temperatuur zijn gezond”, legt de onderzoeker uit. Het beste is dus om te zorgen voor een binnenklimaat dat niet constant dezelfde temperatuur heeft: “Bijvoorbeeld, een gebouw waar de temperatuur meeloopt met de buitentemperatuur. ’s Ochtends wat frisser dan ’s middags en op het eind van de middag weer wat kouder. Dat scheelt ook energieverbruik van het gebouw.”

Wil jij op jouw kantoor ook een klimaatsysteem dat ervoor zorgt dat iedereen de temperatuur aangenaam vindt? Neem vrijblijvend contact op voor een advies. We komen graag bij je langs om de situatie in kaart te brengen.

Lees hier het volledige artikel van het AD