Goed ventileren kun je leren

Airborn, airconditioning, verwarming, bespaartips, ventilatie, rooster

Voelt jouw woon- of werkruimte aan het einde van de dag benauwd aan? Heb jij na je werkdag vaak hoofdpijn? Dit zijn allemaal tekenen dat er sprake is van slechte ventilatie. Leer de basics van goed ventileren en merk direct het verschil wanneer jouw leefruimte continu wordt gevuld met verse O2.

Niet luchten

Voor het geval je het nog niet wist: luchten is niet hetzelfde als ventileren. Even een raam openzetten wanneer een ruimte benauwd is, is slechts een oplossing van korte duur. Bij een goed geventileerde ruimte wordt de lucht 24 uur per dag continu ververst.

Het luchten van ruimtes blijft wel nog steeds heel belangrijk. Doe dit minstens 15 minuten per dag. Op deze manier wordt de lucht in die ruimte in één keer volledig verfrist.

Natuurlijk en mechanisch

Er zijn twee manieren om te ventileren: natuurlijk en mechanisch. Wanneer een ruimte geventileerd wordt door bijvoorbeeld ventilatieroosters noemen we dit natuurlijk ventileren. Tijdens mechanisch ventileren wordt de lucht afgevoerd via een elektrische ventilator. Pas minstens een van deze manieren toe voor een optimale luchtverversing.

Ventileren = hoge stookkosten

Nu de thermostaat regelmatig een graadje warmer wordt gezet, is men vaak terughoudend wanneer het gaat om ventileren. Dit zou namelijk voor hogere stookkosten zorgen. Het tegendeel is echter waar!

De lucht in een goed geventileerde ruimte is vaak droog. Het verwarmen van droge lucht eist veel minder energie van een verwarming dan wanneer de lucht vochtig is. Zet de ventilatieroosters dus met een gerust hart open. Ook wanneer de verwarming aan staat.

Snelle tips

  1. Open geiser? Vervang deze door een gesloten warmwatertoestel.
  2. Zet je verwarming niet te laag. Zo voorkom je dat vocht neerslaat op ramen en buitenmuren.
  3. Zet je meubels niet tegen de muur. De afstand die je creëert zorgt voor betere luchtcirculatie.
  4. Probeer vocht zo veel mogelijk te bestrijden. Zet in vochtige kasten of kelders vochtvreters en probeer zo veel mogelijk te ventileren.

 

Zoals je merkt zijn er een hoop dingen die je snel kunt doen om jouw woon- of werkruimte zo goed mogelijk te ventileren. Wil je extra advies? Onze experts in ventilatie staan jou graag te woord.