Conferentie HFK’s Rwanda

rwanda, pin, land, afrika

Begin oktober is een belangrijke stap gezet om airconditioning-units milieuvriendelijker te maken. In Rwanda werden belangrijke afspraken gemaakt over vooral het gebruik van HFK’s, een gas wat in kassen, koelkasten en airconditioning gebruikt wordt. Dit gas is een grote boosdoener in de opwarming van de aarde. Een akkoord hier over is dus belangrijk. Europa loopt al voor in het terugbrengen van HFK’s en dit wordt nu waarschijnlijk mondiaal gelijk gertokken. Meer dan 200 landen deden mee aan de conferentie.

Verschil tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen

Er is een verschil gemaakt in de terug-fasering van HFK’s tussen landen die al ontwikkeld zijn en landen die nog in de ontwikkelingsfase zitten. Deze laatste groep krijgt langer de tijd om te kiezen voor milieuvriendelijkere, en vaak duurdere, alternatieven.

Waarom zijn HFK’s zo belangrijk?

HFK’s zijn naast CO2 en methaan verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Jarenlang werden in koelkasten en airconditioning CFK’s gebruikt. In de jaren 70 kwam men er achter dat deze gassen het gat in de ozonlaag veroorzaakten en besloot men dit langzaam terug te dringen, met succes. De opvolgers van CFK is HFK wat niet schadelijk is voor de ozonlaag, maar wel enorm schadelijk voor de atmosfeer. Dit moet nu dus ook worden terug gedrongen, en gelukkig is er een alternatief; HFO’s. Het enige nadeel is, is dat deze stoffen veel duurder zijn.

India, Pakistan en Brazilië

In de opkomende economieën als India ontstaan een probleem. Het is hier zo heet, dat airconditioning echt helpt met productiviteit en gezondheid, en door de stijgende welvaart is er ook veel meer vraag naar goedkope airconditioning. Zou een land als India dus overstappen op alleen de duurdere variant met HFO’s dan kost dit te veel voor een ontwikkelingsland. Daarom hebben de andere landen en filantropen een fonds opgezet om te helpen bij de financiering.

Europa

Maar hoe zit het dan met airconditioning in Europa en in Nederland? Ondanks dat wij ons best doen om HFK’s terug te dringen, blijkt het toch lastig, omdat landen als Polen en Griekenland andere nationale wetten hebben die niet conform zijn met de overkoepelende Europese regelgeving. Dit blijkt uit een onderzoek van Honeywell.

Uitkomst

De grote lijnen van een akkoord zijn klaar, hopelijk worden de details snel duidelijk en kunnen we samen naar een beetje klimaat.