Bouwafval inleveren? Tarieven verschillen enorm per gemeente

WEB_basispagina-image

Wie tuinaarde of een afgedankte tafel naar de milieustraat wil brengen, moet in de ene gemeente diep in de buidel tasten, terwijl het enkele kilometers verderop gratis kan. Helaas kun je niet shoppen met je bouw- en tuinafval; je bent aangewezen op het beleid van je gemeente.

60 euro kost de bekende Billy-boekenkast van Ikea. Maar als deze kapot is ben je in Groningen 38 euro kwijt als je het hout wil dumpen in de milieustraat; meer dan de helft van de kostprijs van het meubel.

In Amsterdam, Rotterdam, Almere, Eindhoven en Utrecht daarentegen kun je dezelfde kast gratis inleveren. Hier kun je ook kosteloos tuinaarde storten, terwijl je in Groningen 6,50 euro per kofferbak moet neertellen en in de milieustraat van Assen zelfs helemaal niet terecht kunt met aarde.

Vierde plaats

Die verschillen zijn opmerkelijk, want er geldt een landelijke doelstelling om dit jaar 60 tot 65 procent van het afval gescheiden in te zamelen en te hergebruiken. Op dit moment staat de teller nog rond de 51 procent. Daarmee neemt ons land binnen de Europese Unie de vierde plaats in, na Duitsland (65 procent), Oostenrijk (62 procent) en België (57 procent).

Ons land scoort internationaal dus niet slecht, maar er zijn nog stappen te zetten. Volgens Milieu Centraal kan ruim 80 procent van ons afval gescheiden worden aangeleverd. Dat levert niet alleen winst op voor het milieu, maar ook financieel. Afvalstoffen gescheiden inzamelen en vervolgens nuttig toepassen is in de meeste gevallen namelijk goedkoper dan verbranden. Volgens Milieu Centraal bespaart elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat de gemeenschap 5 eurocent.

Lees verder: z24.nl