Wie heeft airconditioning eigenlijk uitgevonden?

egypte, piramides

Al sinds mensenheugenis probeert men aan de warmte te ontsnappen. Wat denk je van Cleopatra en haar palmblad-wuivers? Wij genieten hier bijna dagelijks van; maar wie is er eigenlijk begonnen met airconditioning?

Oude Romeinen en China

Een van de eerste mensen die probeerden hun huizen wat koeler te maken waren de Egyptenaren, die vaak met enorme hitte te maken hadden. Deze slimme jongen hingen natte matten voor de deuropening, met het verdampen van het water, wordt de warmte naar buiten getrokken. Ten tijde van de Romeinen werden iets ingenieuzere methodes verzonnen; met behulp van aquaducten hadden sommige rijke Romeinen koelwater dat door de muren stroomde. De Perzen hadden zogenoemde ‘windtorens’ waar koele lucht werd ingeblazen om de warme lucht eruit te laten.

Modernere versie

Dankzij het onderzoek van Benjamin Franklin in 1778 naar het koelen van bepaalde stoffen, kwam men er achter dat hoe sneller een vloeistof verdampt, hoe kouder de lucht er om heen wordt. Dit was de basis voor airconditioning, maar het was niet tot 1902 dat dit echt werd toegepast voor dit gebruik.

De vader van de airconditioning

Willis Carrier zou de wereld veranderen, zonder dat hij het echt doorhad. Zijn eerste uitvinding was namelijk niet eens bedoeld voor het doeleinde waarvoor het nu gebruikt wordt. Carrier werd aangenomen bij een bedrijf wat een grote drukpers had. Hij werkte goed en verbeterde al snel veel processen. Al snel krijg hij als opdracht om de vochtigheid in de kamer van de drukpers te verminderen, zodat de pagina’s mooier glad zouden blijven. Hij vond een machine uit, dat de lucht afkoelde met elementen om mist te maken. De luchtvochtigheid kon hier door constant gehouden worden.

Jaren 50

Later zou Carrier samen met Irvine Lyle een bedrijf opzetten, speciaal voor het verkopen van airconditioning aan de Amerikaanse markt. De eerste geïnstalleerde versie was in het huis van een miljonair. Deze unit was zo groot als een kamer en erg lawaaierig. Langzaamaan veranderde dit en werd airconditioning een gemeengoed in Amerika en de rest van de wereld.

Giftig

Tot de jaren 90 werden er veel giftige stoffen gebruikt in airconditioning. Hier zijn pas afspraken over gemaakt om dit te verminderen. Gelukkig maar!