Airconditioning aanzetten in winter

Airconditioning in de winter

Zet jij je airco alleen aan in de zomer? Logisch, want bij de meeste mensen is een airco systeem alleen bekend met het afkoelen van hete lucht. Wist je echter dat je zelfs wanneer de temperaturen laag zijn je baat kunt hebben bij je airconditioning?

Hoe werkt een airco?

Om te begrijpen hoe een airconditioning ruimtes aangenamer kan maken in de winter, zullen we eerst duidelijk moeten maken hoe een airco werkt. Kort samengevat: een airconditioning produceert zelf geen koude lucht, maar door warmte te onttrekken uit de lucht koelt hij deze af.

Tijdens dit proces verdampt er koelvloeistof. Hiermee wordt warmte uit de lucht weggenomen en blaast de ventilator binnen het airconditioning systeem de gekoelde lucht weer in de ruimte.

Weg met vocht

Naast het onttrekken van warmte, haalt een airconditioning ook vocht uit de lucht. Koele lucht bestaat namelijk uit aanzienlijk minder waterdamp dan warme lucht. In deze tijd van het jaar draait de verwarming overuren en merken we dat de lucht, en daarmee volledige ruimtes zeer vochtig zijn.

Vocht moet je te allen tijde willen voorkomen, aangezien dit schimmel kan veroorzaken die vervolgens weer slecht voor de gezondheid is. Heb jij dus last van een vochtig winkel- of kantoorpand of woning? Zet dan ’s avonds, of aan het einde van de dag heel even de airco aan. Hiermee wordt alle vocht weer uit de lucht onttrokken en voorkom je grote hoeveelheden vocht in je pand of huis.

Heb je vragen over airconditioning? Of is jouw airco wel toe aan een flinke onderhoudsbeurt. Ook daarvoor kun je terecht bij Airborn. Bel ons, of mail je vraag naar info@airborn.nl